19/100 ČAK I DOK SI U FIRMI, RAZMIŠLJAJ KAO FRILENSER

19/100 ČAK I DOK SI U FIRMI, RAZMIŠLJAJ KAO FRILENSER

Objavljeno 19.05.2020.
IMG_0517

Kako sam godinama paralelno radila u kompanijama i kao frilenser, primetila sam jednu zakonitost na koju bismo svi mogli da obratimo pažnju 🙂

Kada radimo individualno, bilo da poslove tražimo na nekoj platformi poput Upwork-a ili da nam klijenti dolaze na preporuku – mi se dokazujemo za svaki novi projekat ili kontakt.

Što saradnja sa nekim duže traje, to se više stvari u njoj podrazumeva. Kontinuitet daje priliku i klijentu i meni da se malo opustimo i dogovorimo način rada koji nam oboma odgovara.

Pa ipak, činjenica da mi nismo u stalnom radnom odnosu – drži nas oboje svesnim toga da smo zamenljivi.

On može naći frilensera koji mu bolje radi posao, a ja mogu naći klijenta koji će za isti posao više da plati.

Čini mi se da se pri radu u kompaniji – stvari ponekad uzimaju zdravo za gotovo.

A to podjednako rade i poslodavci i zaposleni 🙂

Ukoliko nema redovnih fidbek sastanaka, namenjenih analizi karijernog puta zaposlenog – deluje mi da obe strane počinju olako da shvataju ulogu onog drugog.

Zaposleni podrazumeva platu i dogovorene uslove, bez obzira na svoj učinak.

Kompanija očekuje rezultat, bez obzira na obim posla i uslove u kojima im ljudi rade.

Usled svih operativnih zadataka i novih projekata, često zaboravimo da napravimo korak unazad i sagledamo – gde smo? Da li ova saradnja još uvek traje na obostrano zadovoljstvo?

S obzirom na to koliko se u novoj ekonomiji stvari brzo menjaju, trebalo bi da naučimo da svesno upravljamo svojom karijerom.

Zato kažu da bi na svake dve-tri godine trebalo otići na nekoliko intervjua, čak i ako nemamo nameru da posao menjamo. Prosto, da vidimo gde stojimo na tržištu uz iskustvo i znanja koja smo stekli radeći svoj posao.

Ako nemate vremena za eksperimentisanje, evo par pitanja koja možete postaviti sami sebi:

  • Koje veštine razvijam baveći se ovim poslom?
  • Kojim sam novim programom/tehnologijom ovladao?
  • Kako mogu da skratim posao koji se ponavlja?
  • Da li postoji nešto što umem da uradim sam – od nule?
  • Šta je moj glavni doprinos samom poslu?
  • Kako doprinosim dinamici tima?
  • Pitajte, ako možete, nekoliko kolega i klijenata – u čemu ste im do sada najviše pomogli? Za šta im prvo padnete na pamet, da Vas pitaju za savet?
  • Popišite edukacije i treninge koje ste prošli, čak i ako su oni bili interni (dodajte ih u Vaš CV, a ako su relevantni i na Linkedin profil)

 

Predlažem da ovo obavite sada, a onda na svakih 3-6 meseci – u zavisnosti od posla kojim se bavite.

Ideja koja stoji iza svega ovoga jeste – da li bi te tvoj poslodavac danas opet zaposlio? 🙂

Da sutra zatvore firmu, dobiješ otkaz ili cela industrija doživi neku krizu – šta je to što ti nosiš iz svojih poslovnih iskustava, a da možeš to da primeniš i negde drugde?

Nadam se da su ti ova pitanja bila od koristi 🙂 Ako ti je potrebna pomoć da na njih odgovoriš, piši mi slobodno na hana.celap@gmail.com.

Takođe, planiram da do kraja ove nedelje pošaljem i svoj prvi njuzleter. Jednom nedeljno ću slati mejl o tome kako iz mog ugla izgleda ovaj izazov „100 tekstova za 100 dana“ – čemu me uči, kako nalazim teme, gde učim ove stvari i šta dalje planiram. Deliću i materijale koji su meni bili od pomoći u karijernom i ličnom razvoju. Ako želiš da se priključiš, mejl možeš da ostaviš na ovoj stranici: https://lnkd.in/d2x_Q_J

Nema komentara

Oprostite, forma za komentarisanje je trenutno zatvorena.