24/100 OD KOJIH NAVIKA POČETI I KAKO DA IH PRILAGODIŠ SEBI?

24/100 OD KOJIH NAVIKA POČETI I KAKO DA IH PRILAGODIŠ SEBI?

Objavljeno 24.05.2020.
IMG_0556

Već sam pisala o tome kako je recept za uspeh kod kreiranja navika sposobnost da ih odabereš i skrojiš po svojoj meri. To zahteva malo mozganja, ali današnji tekst je tu da ti malo pomogne 🙂

U nastavku je metod kojim ja biram navike koje želim da usvojim, kao i način na koji ih prilagođavam sebi i svom životnom stilu.

ODAKLE DA KRENEŠ?

Nije bitno šta će ti PRVO uspeti, ako zaista pronađeš sistem i cake koje tebi rade. Lako ćeš to onda da primeniš na svaku sledeću naviku. Važno je da kreneš i nađeš način da u procesu uživaš. Ti za početak moraš da usvojiš naviku da neko ponašanje pratiš, menjaš i beležiš napredak koji si ostvario.

Verujem da imaš spisak aktivnosti koji prepišeš svakog decembra, kao master plan za sledeću godinu 😀 Pogledaj tamo i vidi koje se aktivnosti najčešće ponavljaju.

Da sam na tvom mestu, počela bih od jedne stvari o kojoj već znaš nešto. Na primer – znaš ponešto da skuvaš, a sada želiš da sebi redovno pripremaš sve obroke. Voliš da čitaš i često kupuješ knjige, a sada želiš da čitaš 30 stranica svakoga dana.

Počni od oblasti u kojoj znaš makar osnove – samo želiš da ih primeniš, unaprediš i uvedeš u rutinu. Verujem da ćeš tako biti stabilniji, sigurniji u sebe.

Kada kroz par meseci dokažeš sebi da možeš sistematski i planski da izmeniš ponašanje, pređi na navike koje ti nisu toliko bliske i prijatne.

PAŽLJIVO DEFINIŠI AKTIVNOST

E sad, kada odabereš neku od aktivnosti – probaj da je posmatraš malo šire.

Umesto da kažeš sebi: „Od sutra idem u teretanu tri puta nedeljno!“, neka ti bude cilj da tri puta nedeljno imaš neku fizičku aktivnost.

Misli na cilj, a ne na metod.

Želiš da budeš zdrav, da oblikuješ mišiće, da imaš više energije – teretana je samo jedan od načina da dođeš do toga.

Tokom prvih par meseci probaj da vidiš šta ti najviše leži. Možeš da počneš sa brzim šetnjama, pa malo da radiš jogu sa youtube-a, pa mesec dana da uplatiš neke grupne treninge, pa da igraš basket sa nekim u kraju.

Svaku od tih akcija upiši sebi kao trening. Odvojio si neko vreme, ubrzao si sebi krvotok – znači računa se 🙂 Dozvoli sebi probni period od dva meseca istraživanja, umesto da sebi kažeš: nisam istrajao u teretani, nisam istrajao u plivanju… Time samo sebe ubeđuješ da „ti nisi neko ko trenira“, a nema pogubnijeg stava od tog 😀

Kada pronađeš šta ti se najviše sviđa, fokusiraćeš vreme i energiju samo na to.

VARIRAJ METRIKU  

Jednako je važno prilagođavati i metriku.

Neko je možda pročitao Brunov tekst koji sam preporučila juče i rekao sebi – okej, od sada čitam 20 stranica knjige dnevno.

Prvi dan uspeš, drugi dan uspeš, treći dan pročitaš deset strana – ne štikliraš ništa na kalendaru, jer nisi uspeo. Četvrti dan pročitaš sedam strana. Prestaješ da čitaš svaki dan, jer „ne možeš da stigneš“.

Mi se nekad tako ofrlje odlučimo za cifre, samo zato što smo ih negde pročitali 😀

Moraš sam da pronađeš svoju meru.

Ako želiš da čitaš svaki dan, uzmi knjigu večeras i čitaj koliko ti prija. Zapiši broj pročitanih stranica. Ponovi postupak deset dana za redom. Izvuci prosek.

To ti je mera, uzevši u obzir tvoju koncentraciju i obaveze kakvi su sada. Ako je to pet strana, onda je pet strana. Gledaj da toliko pročitaš svaki dan, a kad si posebno raspoložen – čitaj koliko ti je volja 🙂

Mera bi trebalo da bude minimum, nešto što uvek možeš da ponoviš.

Odatle „gradiš“ dalje: postepeno dižeš lestvicu i pojačavaš tempo.

UPOZNAJ SAM SEBE

Ovaj deo zahteva najviše vremena 🙂

Uzmi neke navike koje već praktikuješ i malo ih analiziraj.

Pomenula sam da je to za mene šetnja. Jedan od razloga zbog kojih volim te šetnje jeste što mogu da počnem i završim kada želim. Napolju sam i nije mi potreban prevoz, niti posebna oprema.

Sa druge strane, znam da imam tu odgovornost prema sebi da ako nešto upišem u dnevni raspored, ja ću to i da uradim. Ovi tekstovi su dobar primer 🙂 Niko me neće kritikovati ako preskočim jedan dan, ja sam sama sebi nadzor 😀

Znam da sam ujutru najproduktivnija za umni rad. Čim se probudim mogu da čitam, pišem i razmišljam – ali ne dižem ništa teže od šolje za kafu. Popodne se već uzvrpoljim od sedenja i tad sam raspoložena da se fizički razmrdam.

Svesna tih stvari, lakše mogu da planiram uvođenje drugih navika.

Koja je verovatnoća da ću sa takvim stilom života da idem u teretanu pre posla?

Nikakva, da ti kažem 😀

Prvi put kad mi se ne bude išlo, ja ne samo da moram da se izborim sa tim da me mrzi – nego i da moram da čekam prevoz, da pada kiša, da trista čuda…

Kada sam počela da planiram „jače“ treninge, gledala sam isključivo onlajn programe, koje mogu da upalim kad želim. To je obično između 17h i 19h. Sada znam da mogu tri do četiri puta nedeljno da odvežbam pola sata. Meni je važno da to nekad može da bude 15 minuta, a nekad 45 minuta – ali zaista odradim to što sam zacrtala.

Isto važi i za nemački. Učim otprilike pet puta nedeljno – dva, tri puta sednem sama, dva puta sa profesorkom. Časove isto imam preko skajpa, jer štedim vreme koje bi potrošila na put do škole. Meni je bitno i to što radim sa nekim ko ume da kombinuje različite materijale. Ne idemo slepo po knjizi jer mi je to dosadno 😀

Pogledaj kako radiš sve druge aktivnosti u svom životu i gledaj da na isti način planiraš i nove navike. Ako si neko ko može da radi samo kada je u kancelariji, dok su tu kolege i spolja nametnuti rokovi – onda je glupo da uzimaš onlajn kurseve koje sam moraš da preslušaš.

Prilagodi sve sebi, kako bi se podržao u tome da uspeš ovog puta 🙂

Ako ti je potrebna pomoć da odabereš naviku, metriku ili optimalan način da je uvedeš u svoj život, slobodno piši na hana.celap@gmail.com. Uskoro završavam sa temom navika, ali stojim na raspolaganju ako mogu da pomognem 🙂

Nema komentara

Oprostite, forma za komentarisanje je trenutno zatvorena.