25/100 KAKO TI DOBRE NAVIKE MOGU POMOĆI U KARIJERI?

25/100 KAKO TI DOBRE NAVIKE MOGU POMOĆI U KARIJERI?

Objavljeno 25.05.2020.
IMG_0572

Poslednji tekst na temu navika jeste o tome zašto su one meni važne 🙂 Stvari koje sam naučila igrajući se sa svojim navikama znače mi puno i u poslu, jer oblikuju način na koji razmišljam.

Evo benefita koje možeš da očekuješ, ako uspeš da formiraš makar jednu dobru naviku 🙂

POBOLJŠAVAJU FOKUS

Ja uvek imam mnogo ideja i ciljeva, a kao mlađa sam posebno imala tu tendenciju da se „rasplinem“ na sto strana. Time što ozbiljno i sistematično radim na jednoj ili dve navike, vežbam svoj fokus u praksi 🙂

Podsećaju me istovremeno na to koliko malo i koliko mnogo mogu da uradim.

U danu ili nedelji, slobodno vreme mi je ograničeno različitim obavezama. Nije uvek lako izdvojiti tih sat, dva da odradim trening, pročitam 20-ak strana knjige i malo provežbam nemački.

Svaki put kada to uradim – to mi daje osećaj postignuća i uspešnosti za taj dan, bez obzira na ostale aktivnosti. Nekako mi je lakše da sve drugo ostavim po strani, ako znam da sam to završila.

Time što se fokusiram na nekoliko oblasti i kontinuirano radim na tome da nešto savladam, ja uspevam da malim koracima stignem do velikih rezultata 🙂

SKIDAJU MENTALNI TERET

Pisala sam već o tome kako sam pobedila neodlučnost 🙂 Moram priznati da dobre navike mnogo pomažu u tome da se ta pošast izbegne u širokom luku 😀

Kada imam neku strukturu dana i deo aktivnosti mi je „automatizovan“, ja nekako osećam da imam veću slobodu da budem kreativna i mirna u ostatku vremena. Jednostavno, kada sebi jasno definišeš kako ti nedelja izgleda i složiš je tako da imaš vreme za tebi bitne stvari, sklanja ti se iz glave mentalni teret donošenja odluka.

Na primeru treninga: kada dođeš do toga da vežbaš četiri puta nedeljno i da je to rešena stvar, ti ne gubiš više vreme i energiju da se ubeđuješ sam sa sobom da li da kreneš ili ne.

Ideš i to je to 😀

Sa što više stvari postigneš to da ih ne razmatraš u nedogled, nego ih radiš – bićeš rasterećeniji 🙂

ČINE DA SE BOLJE OSEĆAŠ

Mene navike teraju da češće proveravam sama sebe gde sam i kako sam u toku dana 😀 Svaki put kad pribeležim da sam odradila neki od svojih „zadataka“, imam osećaj da radim nešto dobro za sebe.

Setim se uvek profesionalnih sportista i toga koliko su njima svi aspekti života regulisani. Ishrana, san, treninzi – sve je pažljivo isplanirano, kako bi mogli da daju najbolje od sebe na terenu.

Nemam ambicije da odem u sportiste 😀

Ali kad malo razmisliš, te iste navike oblikuju i tvoje dane i to koliko možeš da daš na poslu, drugim ljudima i najvažnije – sebi.

Vredi uložiti malo truda da postaviš taj sistem kako valja 🙂

VODE TE DO DUGOROČNIH CILJEVA

Da bi stekao novu dobru naviku – moraš biti neverovatno strpljiv.

Da bi praktikovao tu istu naviku redovno, godinama – moraš biti uporan i istrajan.

Ove su osobine od velikog značaja za karijeru, jer…

Radni vek traje 40 godina 😀

Sećam se, kad sam se prvi put zapošljavala, meni je godinu dana na isto radnom mestu delovalo kao tačka u kojoj ću znati taj posao da radim savršeno dobro, do detalja.

Sad znam da je to otprilike period u kome samo shvatiš koja su ti znanja i koje veštine potrebni za uspeh tu gde si 🙂 Dugoročni uspeh zahteva da smo kontinuirano dobri, jako dugo. A to ne ide bez dobrih radnih navika 🙂

UČE TE DA RADIŠ SAM SA SOBOM

Navike nas uče da pričamo sami sa sobom, kada da popustimo – a kada da zategnemo 😀

Pisala sam juče o tome kako da napraviš sebi personalizovani plan dobrih navika. Suština je u tome da moraš biti svestan svog karaktera, stila života, načina na koji najlakše učiš.

Ko sve ovo uspe da „provali“, taj ima ključ za svaki sledeći izazov pred kojim se nađe 🙂

Ako ti je potrebna pomoć da odabereš naviku, metriku ili optimalan način da je uvedeš u svoj život, slobodno piši na hana.celap@gmail.com. Sutra pišem na neku novu temu, ali stojim na raspolaganju ako mogu da pomognem 🙂

Nema komentara

Oprostite, forma za komentarisanje je trenutno zatvorena.