33/100 KAKO DA PRESTANEŠ DA SKUPLJAŠ I POČNEŠ DA PRIMENJUJEŠ ZNANJE

33/100 KAKO DA PRESTANEŠ DA SKUPLJAŠ I POČNEŠ DA PRIMENJUJEŠ ZNANJE

Objavljeno 02.06.2020.
IMG_0875

Preplavljeni smo ponudom različitih edukacija i treninga.

To je posebno bilo očigledno u periodu karantina koji je iza nas – sve se samo prebacilo u virtuelni svet.

Mogao si da pronađeš hiljade odgovora, na svako tvoje pitanje – od kurseva, do tekstova poput ovog mog 🙂

Gde je granica između teorije i prakse?

Svakodnevno pasivno upijamo nenormalne količine sadržaja.

Kako da počneš aktivno da koristiš to što pročitaš ili naučiš negde?

Kao mlađa, bila sam sklona tome da se „razletim“.

Sve me je živo zanimalo!

U osnovnoj školi sam zato imala pravilo – tek kada završim jedno, krećem na sledeće. Godinama sam išla na engleski i tek kad sam odlučila da sam zadovoljna postignutim znanjem, krenula sam sa kreiranjem i organizovanjem školskih predstava 😀

Kako sam rasla, gubio se taj kompas i na faksu sam preterala sa toliko studentskih organizacija, praksi, seminara – da su moji u jednom momentu pokušali da mi zabrane da se prijavljujem 😀

Kako sprečiti to rasplinjavanje?

Ako ste kao ja stalno u iskušenju da krenete da učite grčki ili odete na kurs slikanja, evo čekliste koju možete proći da vas spreči u tome 😀 Napravila sam je da vam olakša odlučivanje u šta da uložite svoje vreme i novac.

1.      Da li to što želiš da učiš planiraš da primeniš?

Na njuzleteru Skota Janga sam pročitala kul savet: Pokušaj da primeniš sve što naučiš. Primena ne mora da znači da ćete od toga imati finansijsku korist, niti da ćete kreirati proizvod.

Dao je primer sa filozofijom i umetnošću. Ukoliko pročitaš neku knjigu o tome ili pogledaš video, podeli informaciju sa nekim i počni diskusiju o tome što si pročitao. Nemoj samo da konzumiraš, nego daj neki svoj osvrt na to.

2.      Da li stižeš da kreneš na novi kurs, pored redovnih obaveza?

Pogledaj svoj rokovnik i kalendar, vidi šta su ti redovne obaveze i popiši šta sve trenutno učiš. Ima li tu stvarno mesta za neki novi izazov?

3.      Da li te nova edukacija vodi bliže tvojim ciljevima?

Pisala sam nedavno seriju tekstova o navikama. U jednom tekstu sam navela da mislim da je realno uvesti tri nove navike godišnje. Kada razmišljam o novim štreberskim poduhvatima, pitam se da li su u skladu sa tri oblasti u kojima želim da napredujem ove godine.

Ima mnogo toga što mene interesuje, ali ovde pitanje nije to – pitanje je da li ja tome sada mogu zaista da se posvetim. Ako je odgovor ne, preskačem.

4.      Da li se ta edukacija finansijski uklapa u tvoje planove za ovu godinu?

Ne pričam o investiciji u neki ebook ili jednodnevni trening (mada i to nekada može da košta puno :). Ali ako želiš da kreneš na kurs stranog jezika ili da treniraš, za to je potreban neki kontinuitet. Nema smisla završiti jedan podnivo i onda stati.

Zapitaj se da li u ovom trenutku možeš sebi da priuštiš da ideš do kraja na svom putu učenja.

5.      Bonus pitanje: Šta misli neko ko mi želi dobro? 🙂

Nađi osobu koja dobro zna tebe, tvoje prioritete i tvoj raspored – pitaj je da li misli da sad možeš da stigneš to što si zamislio. Nekad je potrebno da čujemo ’NE’ od drugih 🙂

Ovih pet pitanja nikako nisu tu da te obeshrabre u učenju 😀 Nadam se samo da ti je tekst makar malo pomogao da suziš izbor edukacija koje želiš da pohađaš. Što ti je bolji fokus, to ćeš više moći da izvučeš iz naučenog.

Čak i kada pričamo o konzumiranju besplatnih onlajn sadržaja, budi svestan da i njih plaćaš – svojim vremenom 🙂

Dok čitaš ove redove, razmisli da li možeš da ih primeniš, da li te vode bliže nečemu što ti je važno i da li tih pet minuta zaista želiš da provedeš uz moj blog, a ne negde drugde. Biće mi čast da prođem taj test 🙂

Ako imaš bolji fazon na osnovu koga biraš šta učiš sledeće, piši mi na hana.celap@gmail.com 🙂

Nema komentara

Oprostite, forma za komentarisanje je trenutno zatvorena.