34/100 KAKO ODUSTATI OD ODUSTAJANJA?

34/100 KAKO ODUSTATI OD ODUSTAJANJA?

Objavljeno 03.06.2020.
IMG_0817

Postavio si sebi dugoročni cilj. Negde na putu do njega si skapirao da ne možeš stigneš tamo — ta oblast ti prosto ne leži, mnogo je teže nego što si zamišljao, nemaš potpuno odgovarajuće uslove.

„Nema veze“, kažeš sebi.

„Nismo svi za sve stvoreni“.

Nismo, slažem se.

Postaviš novi cilj.

Nažalost, ispostavi se često da „ima veze“. U pohod na novi cilj ti krećeš sa predubeđenjem da si lenj i nedisciplinovan. Imaš dokaz za to da jesi i ne libiš se da ga upotrebiš.

Tvoje odustajanje se upisalo na crnu listu u tvojoj glavi koju sebi iščitavaš kada ti ne ide. Čim zapne, ti lepo odmotaš papirić i sebi objasniš kako je to sasvim logično — pa nisi uspeo ni A, ni B, ni C…

Znam da je teško sačekati svoj mančmelou. Koliko god svi hvalili mrava iz one priče za decu, realnost je da se cvrčak neretko mnogo bolje provodio, zar ne?

Kad je taj cilj već toliko daleko, zašto se sada stresirati…

Za mene, dugoročni ciljevi predstavljaju neku vrstu sigurnosti. Daju mi slobodu da malo menjam pristup, istražujem, pa i pogrešim — jer imam čemu da se vratim.

Nije uvek bilo tako. Imam i ja listu propalih poduhvata.

Na primer, odustala sam od časova klavira posle prve priredbe na kojoj sam demonstrirala svoje nezavidno umeće pred punom salom.

Nisam umela da se nosim sa svojim neznanjem. Zato danas ne umem da sviram.

Mogla bih tu priču da koristim kao potvrdu toga da ja nisam istrajna osoba, ali ne posmatram to tako. To mi je samo dokaz koliko sama sebe mogu da sabotiram i da mi se posledice tog pristupa baš i ne sviđaju, te stoga težim da to više ne radim.

Ja neću da te uveravam da ti možeš da odustaneš od odustajanja, jer nisam sigurna da je tako. Volela bih, doduše, da ti pomognem da probaš — ako želiš 🙂

Za početak, hoću da budeš iskren sam prema sebi i konačno priznaš da nisi ni blesav, ni lenj — već samo moraš da naučiš kako da istraješ. Da, to može da se nauči.

Evo par predloga kako to da postigneš:

1)     Obriši ili odloži — ne odustaj

Postoje neke želje koje svakog prvog januara prepišemo sa prošlogodišnje liste na novu i nikada ih ne ostvarimo. Dva su razloga za to:

  • To je nešto što ti lepo zvuči, ali suštinski nije nešto je tebi važno. Ove ciljeve obriši sa liste.

 

Lepo je voditi računa o svom zdravlju i izgledu, ali to ne znači da svako od nas mora da istrči maraton sledeće godine. U svojoj knjizi „Kako stići od dobrog do sjajnog“, Džim Kolins kaže:

„Prilika koju dobiješ samo jednom u životu je nebitna, ukoliko je to pogrešna prilika“.

Spasi sebe jednog odustajanja tako što ćeš dva puta da razmisliš da li stvarno želiš da postigneš taj cilj ili te je okolina ubedila da je to najbolje za tebe i ne smeš tako nešto da propustiš. Neka ga onda oni ne propuštaju.

  • Trenutno nisi u mogućnosti da radiš na ovom cilju. Ove ciljeve odloži za neki drugi period.

 

Jedna od mojih želja jeste progovorim francuski. Kažem želja, zato što trenutno ne radim ništa kako bih to postigla. Zaposlila sam se pre tri dana, učim nemački, navikavam se na vođenje svog bloga i imam nekoliko drugih obaveza — prosto nemam vremena da krenem na časove francuskog. Nisam odustala, odložila sam početak rada.

Koji god da je razlog odlaganja tvog cilja — nedostatak vremena, novca, mesto prebivališta, zdravstveno stanje — to je sasvim okej. Ne može sve odmah i ne može sve odjednom. Nemoj da stvaraš sebi pritisak time što ćeš ponavljati kako se mučiš sa nečim što zapravo nisi ni počeo.

To što znaš da moraš predati važan projekat 7. jula i što si već počeo da se žališ na količinu posla — ne računa se kao početak rada. Ako sada nisi u stanju da se baviš time — upali film, izađi napolje, naspavaj se. Odloži početak priprema. Kad sedneš za kompa, onda radi stvarno i mani se kukanja.

2)     Baci svoju listu izgovora

Nešto si obrisao, nešto si odložio — ostala ti je lista ciljeva na kojima želiš i možeš sada da radiš. I ona je jedina koja ti je potrebna. Onu crnu listu promašaja sa početka priče sad zgužvaj i baci u kantu. Neka si i hiljadu puta odustao, to baš nikako ne potvrđuje da ćeš to raditi stalno.

Zamoliću te još jednu stvar: nemoj sam sebi da otežavaš. Početnički entuzijazam je super, ali računaj da će ti motivacija opasti u jednom momentu — jer hoće. To je neminovno.

Nemoj da uplatiš tri meseca u najboljoj teretani u gradu do koje moraš da putuješ sat vremena i promeniš dva prevoza. One večeri kada bude padala kiša i stanu tramvaji, nećeš otići na trening. A to će samo da ti pokaže kako „nije strašno da ponekad preskočiš“…

Kao što vežbaš mišiće, moraš da vežbaš i snagu volje. Dok si još slab, učini sve da ti proces rada bude što udobniji — počni od onoga što ti je dostupno, razumljivo i blizu, pa postepeno pojačavaj opterećenje.

3)     Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem

Male pobede su zakon. Do masteriranja sam morala da položim 53 ispita. Da bih položila jedan ispit, morala sam da spremim gradivo i ispunim sve predispitne obaveze iz te oblasti. To je iziskivalo da odem na vežbe i predavanja tačno onoliko puta koliko mi je potrebno da savladam predviđeno.

Ako tvoj cilj nije vezan za neki sistem, kao što je završetak studija, onda moraš sam da ga razbucaš na delove. Što si nestrpljiviji, na manje korake bi trebalo da ga izdeliš. Najbolje bi bilo da odrediš koliko možeš da se približiš tom cilju — svakoga dana.

Veliki Mihajo Pupin je na margini svoje knjige sa studija zapisao sebi poruku „Preći pet strana dnevno“. Samo pet strana, samo 10 minuta, samo 3 zadatka — dovoljni su ako od njih ne odustaješ. Biće dana kad ćeš uspeti više, ali sigurno ćeš mnogo ćešće biti u situaciji da se boriš i sa tih pet.

Kada dođe do toga, podseti se da taj malešni cilj možeš da ostvariš i ako nisi baš raspoložen za to. Tajna je u tome da ne moraš da budeš raspoložen 🙂 Mala pobeda se postiže istrajnošću, ne raspoloženjem 🙂

Nadam se da će ti ovi trikovi koje ja koristim poslužiti u borbi protiv odustajanja. Ukoliko i ti imaš neki da je delotvoran, slobodno mi pošalji na hana.celap@gmail.com — biće mi drago da ga čujem i primenim.

Ako si stigao do ovog reda sa čitanjem — čestitam! Znala sam da možeš da istraješ kad hoćeš 🙂

Nema komentara

Oprostite, forma za komentarisanje je trenutno zatvorena.