47/100 OTIĆI ILI OSTATI? ŽIVOT I RAD U INOSTRANSTVU

47/100 OTIĆI ILI OSTATI? ŽIVOT I RAD U INOSTRANSTVU

Objavljeno 16.06.2020.
IMG_0798

Za vikend sam na konsultacijama imala par Vas koji razmišljate o tome da li da studije ili karijeru nastavite u inostranstvu. Naravno, ja ne mogu da donesem tu odluku za nekoga – ali sam na osnovu ličnog i profesionalnog iskustva bila podrška u tom procesu.

Što se mog ličnog iskustva tiče, tri puta sam se selila iz zemlje.

Prvi put sam, tokom master studija, dobila priliku preko Programa stipendija nemačke privrede dr Zoran Đinđić. Otišla sam na šest meseci u Hamburg, gde sam radila u kompaniji GFA Consulting Group.

Ovde možete pročitati kako mi se svidelo to iskustvo 🙂 Tekst sam pisala malo po povratku u Srbiju, pa se entuzijazam i energija osećaju još u svakom redu 😀

Nakon toga sam, zbog posla, još dva puta menjala lokaciju. Jednom sam otišla da živim kraj mora, što mi je bio san 🙂 Evo priče iz Herceg Novog, baš o mom seljakanju i tim premišljanjima – otići ili ostati?

Treći put sam se našla u Frankfurtu. Naravno, pisala sam i tamo… Sebe ipak nosimo svuda 🙂

Početkom 2018. godine skrasila sam se u mom Beogradu. Pune dve godine radila sam u Fondaciji dr Zoran Đinđić, na već pomenutom Programu stipendija, gde sam bila direktna podrška mladim ljudima iz regiona koji su odlazili na praksu u Nemačku.

Svi naši alumnisti koji su se vratili u region, a i oni koji su ostali u inostranstvu – naučili su me koliko ove odluke nisu lake. Sa druge strane – nisu ni nepovratne 🙂

Mnogi od njih su menjali gradove, države i kontinente po nekoliko puta 🙂

Evo nekih tekstova koje sam napisala za blog Programa, a da ti možda mogu biti od koristi:

1.      Top 7 dilema i strahova u vezi sa prvom praksom u inostranstvu

2.      Kako pripremiti generaciju stipendista za Nemačku?

3.      Kako primeniti znanje sa prakse u inostranstvu kada se vratiš u svoju zemlju?

 

Život i rad u inostranstvu je iskustvo koje me je profesionalno i privatno toliko obogatilo, da to ne bi stalo u sto priča. Neizmerno mi je drago što sam i genijalcima sa ovih prostora bila podrška u jednoj takvoj avanturi.

Iskreno bih preporučila svakome ko ima želju i mogućnost, da pokuša. Ne pričam o „zauvek“, pričam o iskustvu dovoljno dugom da upoznate sebe i to što želite, da se izmestite, da vidite da može i drugačije.

Ne samo da me moji odlasci nisu „odrodili“ od svega ovde – nego su me još dublje povezali sa mojim ljudima i mojim prilikama 🙂

Danas znam zašto sam u Beogradu i zašto svoju priču gradim odavde.

Tako trenutno osećam i radim.

Ne premišljam se oko toga, ne kajem se zbog prošlih odluka.

Ne pitam se „Šta bi bilo…?“, ni „Šta ako…?“.

E, tu ti želim da stigneš…

A to nema nikakve veze sa lokacijom 🙂

Ukoliko imaš neko pitanje u vezi sa praksom/poslom u Nemačkoj ili odlaskom u inostranstvo generalno, javi se na hana.celap@gmail.com. Biće mi drago ako mogu da pomognem 🙂

Nema komentara

Oprostite, forma za komentarisanje je trenutno zatvorena.