49/100 SRLJANJEM U PROGRES

49/100 SRLJANJEM U PROGRES

Objavljeno 18.06.2020.
IMG_0783

Pišem ove redove iz ljubavi prema jednoj meni dragoj osobi koja prolazi kroz ne tako sjajan period, a i na osnovu ličnog iskustva.

Mislim da se moja namera negde provukla kroz sve priče do sada, ali eksplicitno ću je ispisati jer mi je važno da to bude jasno:

Nemojte sebe maltretirati, da biste bili bolji.

To prosto tako ne funkcioniše.

Briga o sebi i rad na sebi se moraju planirati, ali bi suštinski trebalo da ti daju dobar osećaj.

Da, mrzeće te možda da odeš na prvi trening – ali bi kroz neko vreme to trebalo da ti postane zadovoljstvo, olakšanje, ventil.

Ako to nije slučaj, ako ti je to teret – uspori i oslušni sebe.

Koliko imaš vremena za sebe u toku dana?

Svestan si da u okviru tog vremena moraš imati i neki odmor, nadam se?

Nije to lako izdubiti u svom rasporedu. Možda imaš malo dete, bolesnog roditelja, možda na psihoterapiji prolaziš kroz neke bolne stvari.

Planiranje, lični razvoj, davanje maksimuma i postajanje bolje verzije sebe je super – onda kada nemaš aktuelni, težak životni problem.

Zato često naručene salate i ugurani časovi joge mogu da budu i kontraproduktivni, jer umesto da ti poprave stanje – ubacuju te u osećaj da i taj odmor i tu brigu o sebi moraš da postižeš.

A to je totalno apsurdno.

Ako ćeš da kradeš od sna da bi trčao u teretanu ili slušao vebinar o majndfulnesu, da li ti zaista postižeš svoj cilj – da budeš dobro?

Nemoj sam sebi nabijati pritisak zbog toga što u teškom trenutku ne stižeš da čitaš, ne stižeš da učiš, ne stižeš bilo šta.

To se prema REBT-u zove sekundarni emocionalni problem. Ne samo da si anksiozan, nego si anksiozan povodom toga što si anksiozan. Mučiš se sa nečim, a onda još sebi nabacuješ grižu savesti zbog toga što ne radiš sve ostalo punim kapacitetom.

Gledaj da se prvo prikupiš.

Ne samo da je u redu, nego je i preduslov da ti bilo šta drugo uspe.

Meni je nekako i ideja da te kroz ove tekstove ohrabrim da nađeš svoj sistem, način rada koji ti prija, brzinu koja ti odgovara. Sve se to razlikuje od osobe do osobe, od dana do dana.

Ne možeš da rasteš i uživaš – na silu.

Što bi rekli u „Kenguru“: Iskuliraj, brate, popij pivo 😀

Kad se malo odmoriš i presabereš, ako ti je potrebna podrška da napraviš održiv plan razvoja za dalje, tu sam 🙂 Javi se na hana.celap@gmail.com da probamo zajedno i bez nervoze 🙂

Nema komentara

Oprostite, forma za komentarisanje je trenutno zatvorena.