7/100 NAPRAVI TUTORIJAL ZA SVOJ POSAO

7/100 NAPRAVI TUTORIJAL ZA SVOJ POSAO

Objavljeno 07.05.2020.
IMG_0517

Kako bi objasnio svoj posao nekome ko tek dolazi u firmu?

Predlog koji sam spremila za danas posebno je pogodan za tebe ukoliko si bar nekoliko godina na istoj poziciji. Još ako zbog ovog virusa imaš malo smanjen obim posla, našla sam te u pravi čas! 😀

Ideja mi je pala na pamet nakon što sam odlazeći sa poslednjeg posla pripremala priručnik za mlađeg kolegu koji će me zameniti.

Dok sam to sastavljala, iznenadila sam samu sebe time koliko toga ja radim bez preteranog razmišljanja.

Desetine kontakata i naloga koje koristim svakodnevno.

Dokumenta koja sastavljam, bez gledanja, u tačno određenom formatu.

A najviše od svega, način na koji radim neke stvari – koji držim samo u mojoj glavi.

Čak i ono što postoji u pisanoj formi – nekome ko me nije gledao dok radim, ne može na prvu biti jasno.

S obzirom na to da je u pitanju bio mali tim, preopterećen poslom i da je u isto vreme došlo do nekoliko izmena, morala sam biti detaljna. (Meni je često bio zadatak da uvodim nove kolege u tim i osiguram da se snađu, valjda zato što imam strpljenja da sve fino i polako objasnim :D)

Na jednom od prethodnih poslova sam se dobro izvežbala za taj zadatak.

Nekih godinu i po dana koordinisala sam rad tima IT stručnjaka i inženjera, koji je radio na izradi jedne aplikacije. Oko 100 finansijskih institucija iz celog sveta bile su naše korisnice.

Jedno od mojih zaduženja bilo je da za te institucije organizujem i držim obuke, kako bi savladali rad u našoj aplikaciji. Takođe, ostajala sam im od tog momenta na raspolaganju – kao prvi nivo podrške. Sve njihove naknade zahteve i probleme, komunicirala sam mom IT timu i starala se da budu rešeni u najkraćem mogućem roku.

Uvid u ove dve strane posla, naučio me je vrednu lekciju.

Koliko god da si sati, dana i meseci proveo sa svojim timom da razviješ neki proizvod ili uslugu, potrudio se da ih učiniš prijemčivim i lakim za korišćenje – susret sa nekim ko to vidi prvi put zahteva da strpljivo SLUŠAŠ šta mu je potrebno.

U tvom je interesu da to što predstavljaš maksimalno pojednostaviš.

Samo tako ćeš dobiti dragocen fidbek i ideju za unapređenje.

Zato mnoge firme danas počinju da sarađuju sa svojim klijentima i korisnicima, pa ih još u procesu kreiranja ponude uključuju i pitaju za mišljenje.

A zato sam i ja navežbala da za sve što radim napravim templejt ili tutorijal, koji u po noći mogu da izrecitujem kao pesmicu 😀

Poenta je, kada uđemo malo u dubinu i znamo mnogo o nekoj temi – određene aktivnosti nam postanu rutina. Mi prestajemo da budemo svesni koliko znanja imamo i koristimo. To nam je uobičajeno.

Zato kao vežbu predlažem da popišeš šta ti sve tačno radiš.

Zamisli da ti sledeće nedelje dolazi novi kolega.

Kako bi mu objasnio tvoj metod rada, na nekom konkretnom zadatku?

Da li možeš da mu za to napraviš tutorijal?

Sastavi prezentaciju od najviše 5 slajdova ili dokument od najviše 3 strane.

Popiši redom korake, sve uključene strane, sve korišćene tehnologije, šta je krajnji rezultat procesa.

Napravi specifikaciju svog posla onako kako ga ti poznaješ, bez gledanja u ugovor i organizacione šeme kompanije.

Zašto mislim da je ovo korisno da se uradi?

  1. Možda uočiš nešto što možeš raditi bolje ili brže, kada ispišeš proces na papir.
  2. Kompanije obično teže tome da postoji neka sistematizacija znanja i procesa, pa možda možeš dobiti poene ako u pauzama napraviš ovako nešto, ukoliko to već ne postoji – ili apdejtuješ postojeću.
  3. Možeš ovaj dokument dati na fidbek kolegama ili nekom eksternom iz struke (ne koristeći, naravno, poverljive podatke i interne metodologije). Pitaj ih da li bi oni nešto dodali ili oduzeli, možda nešto naučiš iz tih predloga.
  4. Možeš sebi da osvestiš šta znaš da radiš, koja svoja znanja i veštine imaš i možeš da unovčiš, nezavisno od mesta na kom trenutno radiš.

 

Nadam se da ti je predlog bio koristan 🙂 Ako te interesuje moj fidbek na taj tutorijal koji si sastavio, slobodno ga pošalji na hana.celap@gmail.com.

Nema komentara

Oprostite, forma za komentarisanje je trenutno zatvorena.