Kako se pada

Kako se pada

Objavljeno 29.04.2017.
pad

Kad su me prvi put vodili na klizanje, roditelji su rekli: „Kad padneš, odmah diži ruke sa leda, u vazduh. Klizaljke su oštre, neko može da proleti i otfikari ti prstiće.“ Kakav sjajan uvod u jedno bezbrižno popodne!

Ja ne samo da sam dizala ruke svaki put kada tresnem, nego sam i širila prstiće i prebrojavala da vidim jesu li svi tu. Nisam postala neki fan klizanja, što je bilo i za očekivati s obzirom na to kakav sam talenat za sport.

No, to je bila dobra lekcija.

Oni su znali da ću pasti.

A ja znam da ćete vi pasti.

Volela bih da svako od nas ima nekoga ko će da mu otkrije tu strašnu istinu.

Na to možete da računate, prosto je neizbežno. Možda ne na klizanju, ali negde sigurno hoćete. Pitanje je samo gde i kada će to da se desi.

Ne kaže džaba naš narod: „Čovek da zna gde će pasti, on bi seo.“ U tom je trik, dragi moji, u tom je sva zabava – što to niko ne može i ne sme unapred da zna…

I prosto je fascinantno kako nas malo ko uči da padnemo kao ljudi. Šljašte reklame i pljušte saveti – juri svoje snove, pronađi svoju svrhu, odradi sve što ti je ovo društvo zacrtalo da moraš. Postoji na hiljade strategija za to kako da budeš uspešan, ma, više nije ni važno u čemu – samo da si prvi i najbolji.

A ako nisi…Onda ovaj svet nema neku strategiju i ideju za tebe. Dobiješ samo neke promumlane reči, nešto kao utešnu nagradu za trud, kao, biće sve u redu… ‘Oće đavola, ti moraš da napraviš da bude u redu!

Evo kako…

Pre nego što naučiš da izvodiš vrlo graciozne i krajnje bespotrebne piruete, nauči kako se pada.

Nauči da prvo prebrojiš svoje emocije, da vidiš da neka ne fali – jer, veruj mi, lakši je život kada su sve tu. Nauči kako da ti neko ne otfikari ponos ili samopouzdanje, kažu ljudi da se posle od toga stvarno dugo oporavljaš. Nauči kako da dostojanstveno ustaneš, obrišeš one trunke leda sa jakne i dohvatiš svoju kapu sa popkom.

Zapamti, najlakše je biti šmeker kad si najbolji… Nauči da budeš šmeker kad tresneš. Ne deri se da te čuje cela hala. Prihvati kad ti neko ponudi ruku, a nemoj ni da te sekira ako se se to ne desi. Zaneo si se i izgubio ravnotežu, pa šta? Da li je to zaista toliko neočekivano, kada pogledaš sav teret koji nosiš na ramenima?

I kad već znaš da ćeš pasti, moj ti je savet: biraj da bude na g***cu. Manje boli da se tamo ugruvaš, nego da ostaneš bez prstića.

Nema komentara

Oprostite, forma za komentarisanje je trenutno zatvorena.