Koliko ima od vrha do dna?

Koliko ima od vrha do dna?

Objavljeno 29.04.2017.
slika biologija

Ne znam da li je vama nekada palo na pamet da odgovore na pitanja kako da imate više energije, kako da se bolje fokusirate, kako da izvučete maksimum iz sebe – potražite među prvim stranama sveske iz biologije.

Kad malo razmislite, ima logike da se te lekcije kriju baš kod nacrtanih ćelija, selektivno propustljivih membrana i mijelinskih omotača. Naše telo i um su jedan fascinantan sistem, koji će vas višestruko nagraditi ukoliko samo malo povedete računa o njemu.

Zato delim sa vama jedno zanimljivo predavanje koje sam pogledala juče 🙂

Doktor Alan Votkins objašnjava kako je za naše optimalno funkcionisanje najbitnije – disanje u ritmu. Kako to obično biva u životu – najbolje rešenje je toliko jednostavno da mu prosto ne verujete. Nema fensi formule, budističke metode, preskupe namirnice koja će da učini da budete Supermen. Potrebno je samo da udah traje isto koliko i izdah, kontinuirano i glatko.

Ne morate vežbati jogu, ni meditirati; nije važno da to disanje bude duboko, na jednu nozdrvu, u posebnim uslovima. Dovoljno je da znate da brojite.

Zašto je ovakvo disanje važno?

Zato što uravnoteži rad vašeg srca. Znate onu famoznu liniju koja u svakoj medicinskoj seriji postane ravna u dramatičnom, prelomnom trenutku epizode?

Kad se srculence stegne, ona skoči. Između dve kontrakcije, linija padne. Srce skakuće najbolje što ume, ali to nije baš uravnoteženo, ni uvek u istom intervalu. I bez osude, molim; vi sami svakako pravite neartikulisanije oscilacije u životu.

Vaš puls predstavlja prosek vrednosti tih skokova i padova. Otkriću vam tajnu – za vaše zdravlje mnogo je važnije da smanjite razliku između najviše i najniže tačke na kardiogramu, nego da prosek bude kako treba.

To je kao i život. Možeš ti danas pojesti mnogo povrća, odraditi trening i učiti 3h – ako sutradan ne jedeš ništa, piješ samo koka-kolu, sediš ceo dan i skroluješ – džaba ti što je prosek okej.

Ima nečeg sjajnog, gotovo romantičnog u tome. Kao i za tvoje srce, ispade da nije bitno koliko možeš da se popneš na lestivici. O tebi i tvojoj energiji najviše govori koliko je daleko tvoj najviši vrh od tvog najdubljeg dna. O tvom zdravlju najviše govori razlika između situacija u kojima se stisneš i onih u kojima se pustiš. Ritam tvoje muzike jeste ono što se računa.

Ko je skeptičan, neka virne u video. Prikačio je aparat na čoveka i demonstrirao čudo ove taktike, proste kao pasulj. Benefit vidljiv za jedan minut.

Ako već ništa drugo za sebe ne želite da učinite, hajde bar da dišete kao ljudi. To je verovatno jedina stvar koju sigurno možete da držite u ravnoteži.

Nema komentara

Oprostite, forma za komentarisanje je trenutno zatvorena.