Prvo znanje, pa sve ostalo!

Prvo znanje, pa sve ostalo!

Objavljeno 12.05.2016.
Prvo znanje

Pre nekog vremena posetila sam izložbu „Pupin – od fizičke do duhovne realnosti”. Tamo sam čula divnu priču o tome kako je Mihajlo Pupin dobio čak 18 počasnih doktorata od univerziteta širom sveta. Od tih 18, poslednji je stigao od Univerziteta u Beogradu – dva meseca pred njegovu smrt. Zapravo, stiglo mu je samo obaveštenje da će ga dobiti, ali zbog administracije koja nam je svima poznata, sama diploma nije stigla do njega na vreme.

Nije me to toliko pogodilo, koliko njegov odgovor na ovo. U pismu kojim odgovara na ovu obavest, već teško bolestan, kaže da mu je posebna čast što je njegova zemlja prepoznala doprinos koji je dao nauci.

Pupinovo pismo

Čovek koji je stipendirao preko 20 000 naših studenata i učenika, pretplatio naše ustanove na sve najbolje naučne časopise i pisao savete i uputstva našim fakultetima o tome kako se nastava organizuje (da ne govorimo o naučnim, književnim, diplomatskim dostignućima) – e takav čovek, ne ljuti se što smo se kasno setili da mu odamo to priznanje – njemu je čast što ga prima.

Bilo bi divno da je još takvih profesorskih, gotovo roditeljskih, figura u našem društvu – koji će nas zasipati znanjem i učenjem dok se ne probudimo i osvestimo da su to prvi koraci kojim god putem da planiramo ići. Prvo znanje, pa onda sve ostalo.

Nema komentara

Oprostite, forma za komentarisanje je trenutno zatvorena.